Proiectul „Sistemul de încălzire al Şcolii Generale Râmnicu de Jos”

Avem o grijă deosebită pentru asigurarea condițiilor cât mai bune de desfășurare a procesului de învățământ în școlile din mediul rural.

Am aflat de la dl. prof. Zelca Ion, Director al Şcolii Generale Râmnicu de Jos, comuna Cogealac, că cea mai mare problemă a şcolii este încălzirea, care se face cu lemne, sobe de teracotă care se încălzesc greu, iar copiii şi cadrele didactice nevoiţi să stea cate 5-6 ore în şcoală, îngheţau pur şi simplu de frig.

În colaborare cu dl. director Zelca Ion am demarat acest proiect care în aproximativ o lună a fost realizat şi inaugurat oficial pe 5 martie 2009.

„Adio frig şi fum”, este nu numai titlul articolului din ziarul Telegraf din 6 martie 2009, ci şi o frumoasă realizare a Fundaţiei „Şanse Egale” şi împlinirea unui vis al d-lui director Zelca Ion.

Adio, frig şi fum!

[email protected] Îşi vor putea pune hainele groase în cuier, chiar şi în toiul iernii. Aproape 2 sute de copii de la şcoala cu clasele unu – opt, dar şi de la grădiniţa din localitatea Râmnicu de Jos au scăpat de frigul din clase după ce fundaţia „Şanse Egale”, a donat unităţilor de învățământ, banii necesari achiziţionării şi montării unei centrale termice. În cele două clădiri care adăpostesc şcoala cu clasele I-VIII şi la grădiniţa din Râmnicu de Jos învaţă 165 de suflete. Copii între 3 şi 14 ani. Teracotele cu care toate sălile de clasă erau încălzite făceau cu greu faţă gerului. Femeile de serviciu erau nevoite să vină la şcoală cu noaptea în cap ca să facă focul. Chiar şi aşa, când vântul bătea mai puternic, tot fumul intra în clasă pe hornul sobelor, iar orele nu se mai puteau ţine din cauza mirosului înecăcios. Cum fondurile de la minister erau insuficiente, în sprijinul copiilor şi al profesorilor au venit reprezentanţii fundaţiei „Şanse Egale”, care au investit aproape 150 de mii de lei într-o centrală termică pe lemne şi în realizarea instalaţiei de încălzire. Reprezentanţii fundaţiei „Şanse Egale” spun că nu se vor opri aici. Vor continua să îi ajute pe micuţii din mediul rural cu burse şi tabere şcolare.